Jak wyposażyć własną cukiernię?

Jak wyposażyć własną cukiernię?

Chwytliwa nazwa, lokalizacja w popularnej okolicy, a także pomysł na pełne słodkości menu to nie wszystko. Spełniając marzenie o własnej cukierni, stajemy również przed wyzwaniem związanym z aranżacją jej wnętrza. Na to, jakie wyposażenie do cukierni wybrać, a także jak zaplanować przestrzeń tak, aby umożliwiała ona komfortową pracę zespołu oraz zachęcała gości do spędzania czasu w lokalu, wpływa wiele czynników. Oto kilka istotnych elementów, jakie warto wziąć pod lupę, jeśli mamy w planach otwarcie własnego lokalu cukierniczego.

Zacznijmy od podstaw – sprzęt cukierniczy

Bajeczne gofry z bitą śmietaną, kolorowe muffinki i chrupiące makaroniki, a może domowe ciasta? Rozważania związane z wyposażeniem cukierni, warto rozpocząć przede wszystkim od ustalenia menu obowiązującego w lokalu. Od tego, jakie słodkości znajdą się w ofercie Twojej cukierni, zależy to, na jakie wyposażenie cukierni warto skierować uwagę. Na rynku nie brakuje sprzętu, który pozwoli zadbać o menu pełne lubianych przysmaków oraz apetycznych nowości. Planujesz otwarcie lokalu, w którym serca gości podbiją różnorodne gofry? Postaw na profesjonalne gofrownice ze sklepu https://www.cukieteria.pl/. Klasyczne modele pozwolą na wypiekanie tradycyjnych gofrów. W kontrze do nich stoją gofrownice bąbelkowe lub te, dzięki którym przygotujemy mniej popularne, ale równie smaczne i kuszące ciekawym kształtem gofry na patyku.

Czym byłaby cukiernia bez apetycznych ciast – zarówno tych, które przypominają nam czasy dzieciństwa, jak i tych zaskakujących gości zupełnie nowym smakiem? Dbając o wyposażenie cukierni, zwróćmy także uwagę na różnego rodzaju akcesoria, które pozwolą nam na przyrządzanie i serwowanie wypieków. Wśród nich możemy wymienić formy na ciasta, blachy do pieczenia czy podkłady pod torty. W przypadku, gdy w ofercie zamierzamy uwzględnić także mniejsze ciasteczka, np. pierniczki czy muffinki, do ich przygotowania doskonale sprawdzą się foremki do wykrawania, papilotki lub drobny sprzęt cukierniczy, za pomocą którego naniesiemy zdobienia.

A może cukiernia, której oferta zawierać będzie także orzeźwiające przysmaki i które z powodzeniem wpiszą się w skład letniej, sezonowej oferty? Wówczas dobrym pomysłem będzie wybór sprzętu, który pozwoli na przygotowywanie mrożonych deserów. Zwróćmy uwagę na formy do lodów, kuwety umożliwiające eksponowanie dostępnych smaków w witrynach chłodniczych czy wszelkiego rodzaju akcesoria jednorazowe, dzięki którym zadbamy o atrakcyjne i wygodne serwowanie deserów  na zimno. Ciekawym uzupełnieniem oferty będą mrożone napoje i orzeźwiające koktajle – chcąc podawać je w cukierni, zastanówmy się nad wyposażeniem, które zapewni ich łatwe i szybkie przygotowanie. W tej roli sprawdzą się m.in. wielokomorowe granitory, w których na bazie gotowych komponentów przyrządzimy orzeźwiające napoje, a także wielofunkcyjne blendery pomocne w tworzeniu koktajli oraz kawowych lub mlecznych deserów.

Akcesoria do dekoracji

Wiedząc już, jakie słodkości będziemy serwować w naszym lokalu, czas pomyśleć o tym, jak sprawić, aby podawane desery nie tylko były pełne smaku, ale także prezentowały się wyjątkowo atrakcyjnie. Pamiętaj, że Twoi klienci zwracają uwagę na wiele detali, a apetycznie wyglądający deser to doskonała okazja, aby cieszyć się jego smakiem, ale przed tym także zrobić mu zdjęcie, które może pojawić się w mediach społecznościowych gościa, zawierając przy okazji lokalizację Twojej cukierni. Dobrym pomysłem będzie więc zadbanie o akcesoria do dekoracji wypieków, urządzenia do czekolady czy wyposażenie do cukierni, bez którego trudno wyobrazić sobie wiele deserów, np. syfony do bitej śmietany.

Kolejny krok, jeśli chodzi o wyposażenie cukierni to dekoracje cukiernicze. Tutaj możliwości są niemal nieograniczone – możemy sięgnąć po kolorowe posypki, żelki, jadalne cukrowe ozdoby czy temperówki do czekolady, które pomogą  zrealizować najbardziej śmiałe kulinarne fantazje i sprawią, że serwowany deser zachwyci odwiedzających lokal gości. Nie mniejszą popularnością cieszą się owoce w żelu, produkty orzechowe, decorgele czy pasty cukiernicze.  Twoja cukiernia serwuje także torty? Zadbaj o wyposażenie cukierni, które ułatwi Ci ich dekorowanie –  różnego rodzaju akcesoria, takie jak rękawy cukiernicze czy małe narzędzia ułatwiające samodzielne tworzenie cukrowych ozdób.

Wyposażenie do cukierni z myślą o BHP

Wybierając sprzęt, który pojawi się w cukierni, zwróćmy także uwagę na wszelkiego rodzaju środki higieny wymagane do stosowania przez personel oraz ułatwiające czyszczenie narzędzi, kuwet czy pojemników wielorazowych. Konieczne wyposażenie cukierni to również środki czystości, które pomogą zachować porządek w miejscu pracy cukierników, a także w przestrzeni przeznaczonej dla gości. Szczególną uwagę należy zwrócić na akcesoria jednorazowe (np. czepki, rękawiczki, maski ochronne), a także chemię, np. profesjonalne preparaty do dezynfekcji dłoni, powierzchni użytkowej czy preparaty myjąco – czyszczące, które ułatwią konserwację urządzeń i pozwolą zachować je w dobrym stanie.

Dbając o aranżację cukierni, należy podejść do realizacji tego zadania wieloaspektowo. Zastanów się, jakie słodkości będzie można kupić w Twoim lokalu, a następnie – jakie wyposażenie cukierni pozwoli Ci przygotować i serwować je gościom jak najlepiej.  Znając własne potrzeby i preferencje, łatwiej będzie oszacować budżet potrzebny na zakup urządzeń, a także zaaranżować przestrzeń roboczą tak, aby praca w niej była komfortowa i bezpieczna.