Jaką ostrzałkę do noży wybrać?

Jaką ostrzałkę do noży wybrać?

Ostre noże są niezbędne w kuchni. Bez nich nie da się pokroić warzyw czy chleba. Nawet osoby, które rzadko gotują, potrzebują dobrze naostrzonego noża. Niezbędna do tego będzie dobra ostrzałka. Dzięki niej możesz kontrolować ostrość, a co za tym idzie skuteczność swojego noża. Będziesz mógł cieszyć się tym narzędziem dłużej i bez większego problemu. Jeśli zależy Ci na komforcie pracy w kuchni, dowiedz się, jaka ostrzałka do noży kuchennych będzie najlepsza dla Ciebie. W zależności od potrzeb i częstotliwości użycia noża możesz zdecydować się na różnego rodzaju produkty. Na rynku jest bardzo wiele wariantów,  jaką ostrzałkę do noży wybrać, by być zadowolonym?

Rodzaje ostrzałek do noży

Jeśli interesujesz się kuchnią, a Twoje noże są starannie wybrane, chcesz wybrać do nich najlepszy rodzaj ostrzałki. Wyróżniamy dwa główne rodzaje tych produktów. Na rynku są ostrzałki ręczne i elektryczne. Każdy szef kuchni, profesjonalista i amator ma swój ulubiony egzemplarz. Jeśli chcesz znaleźć dobrą wersję elektryczną, warto poznać ranking elektrycznych ostrzałek do noży – nie ma ich na rynku aż tak dużo, ale wybór nadal jest trudny. Takie urządzenia zasilane są najczęściej przy pomocy akumulatora lub baterii. Używanie tego rodzaju produktu jest bardzo proste i intuicyjne. Prowadnice zadbają o to, by ostrze noża przesuwało się pod dobrym kontem. Dzięki temu nie trzeba się martwić, że zamiast pomóc, stępimy nóż.

Ostrzałki tradycyjne mają więcej wariantów. Bardzo trudno zdecydować się na jeden z nich. Możesz zaopatrzyć się w tradycyjną, kamienną osełkę, ostrzałkę diamentową do noży ceramicznych, ostrzałkę japońską do pracy na mokro, ostrzałkę prętową (inaczej musakę) albo ostrzałkę szczelinową (inaczej krążkową). Każda z nich jest zasilana mocą Twoich mięśni i wymaga pewnych umiejętności manualnych. Niezależnie od rodzaju musisz wiedzieć, jaka ostrzałka do noży najlepsza będzie właśnie dla Ciebie.

Jaka ostrzałka do noży kuchennych dla amatora?

Jeśli dotąd nie posługiwałeś się tym narzędziem, możesz mieć trudności z pracą z ostrzałką. Osełki, kamienie do ostrzenia czy pręty przeznaczone do tej czynności wymagają wprawy. Jeśli dopiero zaczynasz pracę z nożami, wybierz taki rodzaj, który nie sprawi kłopotów z obsługą. Najlepszym wyborem będą ostrzałki z prowadnicami. Wystarczy przesunąć ostrze w wyznaczonej szczelinie, by bez problemu i wysiłku uzyskać zadowalający efekt. Ostrzałki z prowadnicami są dostępne w wersji ręcznej i elektrycznej. Znacznie usprawnią one proces i nie zaszkodzą ostrzu noża.

Dodatkową zaletą ostrzałek z prowadnicą będzie bezpieczeństwo użytkowania. Zapewniają je tarcze, utrzymujące ostrze. Nóż nie ześlizgnie się z nich. Unikniesz w ten sposób bolesnych skaleczeń. Warto też zwrócić uwagę, że niektóre modele posiadają możliwość wymiany tarcz. Jest to duży plus, zwłaszcza w sytuacji, gdy będziemy z ostrzałki korzystać wielokrotnie.

Jaka ostrzałka do noży ząbkowanych?

Niewiele jest ostrzałek, które skutecznie będą współpracować z nożami ząbkowanymi. Ten specyficzny rodzaj ostrza wymaga najlepszej, dedykowanej dla niego ostrzałki elektrycznej. Inne, bardziej tradycyjne rozwiązania zamienią Twój nóż ząbkowany w gładkie ostrze. Nie ma sposobu na dobre i skuteczne ostrzenie takiego rodzaju narzędzia na osełce, kamieniu czy innym rodzaju. One będą się sprawdzać dobrze, ale tylko w przypadku gładkich ostrzy. 

Jaką ostrzałkę do noży wybrać, kiedy chcemy naostrzyć ceramiczne ostrze?

Ceramiczne noże stały się popularne na początku obecnego wieku. Szturmem zdobyły kuchnie profesjonalne i domowe. Nóż taki jest bardzo ostry i rzadziej niż nóż stalowy, wymaga ostrzenia. Okazało się jednak, że mimo wszystko potrzebne jest specjalne narzędzie, które utrzyma taki rodzaj ostrza w dobrej kondycji. Stworzono ostrzałki diamentowe, które mają bardzo ostrą powierzchnię i sprostają nawet wielkim wyzwaniom. Będą one dobre nie tylko do ceramicznych noży, ale także do tych wykonanych z tytanu i ze stali węglowej. Takie ostrzałki, mimo wysokiej ceny, warto mieć, są one bowiem niemal niezniszczalne.